måndag 5 februari 2007

Varför ska man ha pengar?

Vad är egentligen poängen med att investera och spara pengar? Sparade pengar är bara uppskjuten konsumtion och imorgon kan du vara död. Varför inte konsumera genast?
Jag ser flera bra anledningar:
* Jag har svårt att hitta det rätta engagemanget för mitt jobb. Det är rätt trist, jag skulle hellre göra någonting annat men vet inte vad.
* Stabilitet för min familj.
* Jag känner inget behov av att konsumera mer än jag gör. Jag har alla prylar jag behöver. Att göra avancerade semestrar känns som att det sliter mer än det ger nu när barnen är små (2 och 4 år).
* Det viktigaste är dock känslan av frihet. Att ha tillräckligt med kapital för att kunna bestämma över sin egen tid och inte svara inför någon annan än sig själv.

10 kommentarer:

AktieTrader sa...

Det är precis mina åsikter med. Jag har som mål att bli arbetsfri. Kunna göra vad jag vill när jag vill. Inte vara styrd av någon anställning.
Jag är på god väg att ha kapital så jag kan leva på min värdpappershandel. Med största sannolikhet har jag sagt upp mig innan årsskiftet. Men att gå från ett jobb till att sitta låst framför en börsskärm är inte mitt mål. Min handel är inte daytrading så det ska inte vara några problem.

Miljardären sa...

Jag har dels riktigt långa innehav och dels trading där jag behåller en aktie i kanske två veckor i snitt. Jag tänker inte heller vara låst till skärmen, däremot tycker jag att det är enormt intressant att följa börsen. Ofta finner jag mig följa kurser nästan på ticknivå fast jag inte handlar i det tidsperspektivet.
Ungefär hur stort kapital vill du ha för att kunna säga upp dig? Vad räknar du med för långsiktig avkastning?

aktietrader sa...

Jag tradar omxterminer och har mycket hög lönsamhet. Jag har avkastat ca 15% per månad i ett år nu. Det är ohållbart i längden om man får ett riktigt stort kapital. Men när jag når en miljon så kan jag utan problem få in 100000 i månaden (10% per månad). Det räcker för att jag ska känna mig trygg. Sedan i somras har jag tjänat mer på min trading än på mitt arbete.

Anonym sa...

Aktietrader kan du inte tala om ungefär hur du kan få en sådan fantastisk avkastning? Hur många affärer gör du på en månad?

Anonym sa...

Om man har 3 miljoner i kapital så kan man ju leva på räntan. MEn huset är kanske inräknat i det värdet eller?
Jag tänker som så att när jag har 1 miljon i kapital (fonder och aktier) att jag kan börja tänka på att arbeta halvtid. Det tror jag går.

Aktietrader sa...

Jag ska säga exakt hur jag gör. Jag köper billigt och säljer dyrare ;-)
Givetvis kan jag inte avslöja hur jag avgör när jag ska köpa eller sälja. Jag gör en eller två affärer i månaden. Men när jag köper så använder jag hävstången som finns i terminer nästan till max.

Miljardären sa...

Huset är inte inräknat i de tre millarna. Det är det egna kapitalet på depån.
Att leva på avkastningen av dessa pengar skulle jag ha kunnat göra för 5-10 år sedan. Det skulle nog gå även idag. Men när man är familjeförsörjare räcker det inte med "skulle nog", jag behöver marginaler. Dessutom tror jag det är viktigt att man låter kapitalet växa till ordentligt innan man börjar skörda, annars kan man alvarligt påverka den framtida tillväxten.

Anonym sa...

Whаt's up, this weekend is pleasant designed for me, because this occasion i am reading this great informative paragraph here at my home.
My blog :: link building services uk & usa

Anonym sa...

Woah! I'm really loving the template/theme of this website. It'ѕ ѕimple, yet effectіvе.
Α lot of times іt's difficult to get that "perfect balance" between superb usability and visual appearance. I must say you have done a awesome job with this. Additionally, the blog loads super quick for me on Firefox. Excellent Blog!
Feel free to visit my web blog ... quick payday loans

Anonym sa...

Wow! In thе end I got a webpage frοm where I cаn genuinely get useful faсts гegarԁіng my study
and knowledgе.
My website - vida vacations