torsdag 22 februari 2007

En explosion av miljonbloggar

Först satt jag ensam med min lilla "hobby" i flera år. Att bli rik är inte direkt ett intresse det känns som om man har lust att diskutera med vänner och bekanta. De skulle nog tycka att man är lite väl excentrisk. Dessutom tror jag att de flesta blir aningens avundsjuka när det går bra och skadeglada när det går dåligt. Jag tror att det är en naturlig reaktion hos många. Kort sagt har det varit en lite väl ensam sysselsättning. Sedan hände någonting! Jag tror att startskottet var att "Hur jag blev rik" bloggen dök upp. Välskriven och engagerad. Nästa blogg som jag hittade var den otroligt fokuserade miljonären i "Miljonär innan 30". Sedan var det som att proppen gick ur. En störtflod av jag-ska-bli-rik bloggar startades och även jag började blogga. Det känns fantastiskt att plötsligt ha funnit så många som delar ens hobby. För egen del är det också skönt att ha en lagom offentlig plats där jag kan ventilera mina tankar. Mycket bättre än att sitta i mörkret och mumla...

13 kommentarer:

Fredrik Persson sa...

Det är intressant det där att man inte kan diskutera den här hobbyn, att bli rik, med vänner och bekanta, eller folk i allmänhet.

Jag har inte upplevt att folk blir avundsjuka eller arga, däremot verkar de bli väldigt stressade. Ungefär som om de gått omkring och intalat sig att "det går inte att blir rik på vanligt arbete" och därför har de inför sig själva funnit en ursäkt att bränna hela sin lön varje månad och ta lån för att köpa ny TV.

När då någon kommer och hävdar att sparsamhet och intresse för investeringar mycket väl gör det möjligt att bli ekonomiskt oberoende, då är det som att den "sanning" de byggt sin konsumtionstillvaro på rämnar.

Och jag håller med, det är jätteroligt med alla dessa bli-rik-bloggar, mycket inspirerande och motiverande för den egna strävan!

martin84 sa...

Tycker också det är väldigt kul med alla miljonärsbloggar. Är dock lite rädd för att fenomenet kan ses som ett tecken på ett förebådande börsfall. Jag tippar på att det finns en viss korrelation mellan att det varit fyra bra år på börsen och att många av den här sortens bloggar startas. Känns lite som om stämningen på aktieforum och dylikt som infanns sig i slutet av förra högkonjukturen 1999 har kommit tillbaka. Många fler är helt plötsligt aktie- och investeringsintresserade.

Om det nu går ner så ska det bli spännande att se vilka som orkar fortsätta. Jag tror inte det är lika kul att skriva när ens portfölj minskar mer än den ökar. Men hur som helst tippar jag på att den här bloggen är en av de som kommer att stå pall.

Miljardären sa...

martin
Jag minns själv hur jag i IT-yrans sista självande månader satt och tittade på utvecklingen på mina fonder. Kurvorna pekade rakt upp och jag tänkte saker som "om det fortsätter så här kan jag gå i pension om ett halvår". (Jag gjorde då orealistiska antaganden om förväntad avkastning.) Så blev det inte riktigt!
Det är mycket roligare när det går bra. Jag hoppas jag står pall men törs inte lova någonting...

Miljardären sa...

fredrik
Jag ska inte dissa min bekanskapskrets. Jag tror att det ligger mycket i det du säger. För min del är det nog mest så att jag inte vill diskutera. Det känns lite för privat samtidigt som jag inte vill ha så mycket frågor av typen "hur går det" när det går åt skogen.

humm humm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Admin sa...

Hihi, spännande diskussion här. Jag tror precis som Martin att det är ett övertydligt tecken på att raset är nära förestående.

Vad gäller min egen alldeles nystartade blogg så tvekade jag lite först... Skulle någon vara intresserad av vad jag hade att säga, med tanke på hur lite jag kan i jämförelse med många av er veteraner? Sen insåg jag att det viktigaste syftet med att skriva inte var för att ge andra tips om investeringar, utan att visa hur det kan funka för en halvfattig nybörjare med ambitioner. Det kan också vara underhållande.

Samtidigt känner jag redan nu, liksom du Miljardären, att det är befriande med ett forum där det är ok att vara snål och tänka på pengar hela tiden. Och upptäcka att det finns likasinnade- som ofta hjälper en och ger en värdefull input genom sina reflektioner. Och upptäcka att det är skönt att man inte känner dessa likasinnade IRL, eftersom jämförelser och avundsjuka oundvikligen då skulle uppstå.

Min bekantskapskrets har knappt flyttat hemifrån. De tror dessutom att pengar är ett ondskans redskap såvida man inte köper dyra kläder och flashiga drinkar för dem. Man kan säga att det inte är läge att prata fonder dem direkt, i alla fall.

Anonym sa...

martin & Finanskvinnan

När ni pratar börsras är det globalt ni tänker då eller enbart Sverige och kanske Europa?

Miljardären sa...

Jag har funderat lite. Jag tror inte alls att det behöver vara ett varningstecken att det plötsligt skapats en massa "miljonbloggar". Jag tror att behovet har funnits länge. Nu är tekniken tillräckligt enkel och så kom ett par föregångare med inspiration.

Miljardären sa...

Hej finanskvinnan!
Trevligt med tjejer som gillar pengar. Investeringar verkar ofta vara något som bara intresserar killar av någon anledning.
Min bekantskapskrets är högutbildad och hyfsat högavlönad och har flyttat hemifrån för bra många år sedan. Ändå verkar ekonomi vara något skrämmande och förvirrande för dem.

Admin sa...

Anonymous: Jag menar iaf globalt. USA, Kina och Indien inbillar jag mig kommer börja rasa snart. Men det är bara gissningar från min sida.

Miljardären: Ja, det är lite sned könsfördelning verkar det som. Undrar varför?

Admin sa...

Skrämmande rätt gissat av mig där!

Anonym sa...

lart mycket

A sa...

Yes, en explosion har skett när det kommer till antalet miljonbloggar. Och även om många nu är inaktiva. Så försöker vi skapa ett fullständigt länk-bibliotek med alla svenska miljon-bloggar.

Om någon har vetskap om en blogg som inte redan finns med, skriv gärna en kommentar i inlägget och berätta om det!