fredag 9 mars 2007

Vad är ekonomisk oberoende?

En sak som jag funderat rätt mycket på genom åren är vad som krävs för att man ska vara ekonomsikt oberoende. Jag har ganska många tankar kring detta men skulle uppskatta att få mer input innan jag gar mig på att skriva om detta.

6 kommentarer:

Anonym sa...

ek. oberoende:
passiv inkomst >= omkostnader

Dvs du är ekonomiskt oberoende när du inte behöver arbeta för att leva på den nivå du bestämt dig för. Kan också uttryckas med att kvoten passiv inkomst delat med dina utgifter är större än 1.

Admin sa...

Jag tänker nog att det är att man kan leva på räntan av sina tillgångar om man vill. Och att man inte nödvändigtvis måste "arbeta" för att behålla det så, d v s kanske att man har ett konto med så mycket pengar att räntan varje månad täcker det man vill leva för. Sen kan man ju ha pengar i aktier och fonder som man "tjänar mer" på om man vill men att man som sagt inte blir pank om de försvinner.

Jag har ingen aning om hur det skulle funka i verkligheten, men det är min bild i alla fall.

Anonym sa...

Ekonomiskt oberoende är väl att kunna göra det man vill utan att bli begränsad av pengabrist. Det är valfrihet, möjlighet att hjälpa andra, möjlighet att förverkliga saker man tror på. Möjlighet att sluta jobba om man vill. Det är ett brett begrepp.
LR

Anonym sa...

Jag ser på ekonomiskt oberoende såhär: Den dag jag kan välja att stanna hemma med min fru och dotter, i en dag eller ett år, utan att oroa mig för ekonomin. Vi skall kunna bo hemma, eller åka på en månads semester om vi känner för det, och pengar skall finnas utan att någon av oss behöver jobba om vi inte vill.

För mig personligen tror jag att nivån för att uppnå riktigt ekonomiskt oberoende ligger runt tio miljoner kronor. Om man då snittar sju till åtta procent värdestegring per år skulle det innebära sju-åtta hundratusen om året att leva på före skatt. Det gör man inte av med i brådrasket.

Dessa tio miljoner bör vara relativt agressivt investerade med den absoluta huvuddelen i aktier. Det medför en hög volatilitet, och vissa år får man självklart räkna med en värdeminskning. Hur man gör dessa år är ju upp till var och en, men jag kan tänka mig att man försöker undvika att ta av kapitalet för mycket utan istället jobbar/drar in pengar på andra sätt.

De här tio miljonerna får ju dessutom inte ligga bundna i ett hus/lägenhet om man skall kunna leva på dem. Tänk att du har tio miljoner, men du köper ett hus för fem miljoner. Då är ditt hus obelånat, men det genererar inga pengar. Även om ditt boende generellt stiger i värde över tiden så är det ju bara möjligt att realisera det värdet om du flyttar. De fem miljoner som du har investerat i marknaden, däremot, kommer ju att ge en avkastning som du kan leva på.

Av detta följer en intressant iakttagelse. Ju mindre mitt hus/lägenhet kostar, desto tidigare kommer jag att bli ekonomiskt oberoende.

Anonym sa...

Jag skulle säga att det är när man kan leva resten av livet med önskad levnadsstandard utan att vara beroende av de ev. inkomster man har från aktuellt arbete. D.v.s. att man har så stort sparkapital att det räcker alternativt att man har ränteinkomster, passiva inkomster, t.ex. provision, royalty, affiliateinkomster etc.

Dock är det vanskligt att säga vad som krävs då förhållandena kan komma att ändras kraftigt under en livstid. Vi kan inte räkna med att vi kommer ha det så lätt som det har varit i sverige de senaste 50 åren. Många tror dock det då de inte varit med om något annat.

Anonym sa...

Tack for intiresny Blog