tisdag 30 januari 2007

Utgångsläget

Var står jag då idag? Det är svårt att prata om summor tycker jag. Jag har som princip att ligga väldigt lågt med att snacka. Det är nämligen lätt och roligt att berätta när det går bra, men om man gör det så blir man tvungen att prata även i svåra tider och det är inte speciellt roligt. Min portfölj är dessutom ganska volatil och min sambo har ångest inför stora summor så jag ligger lågt även på hemmaplan.
Att skriva om vägen mot en miljard blir något krystat om man inte är konkret. Så jag väljer att öppna mig här i webbens relativa anonymitet. Ungefär så här ser det ut idag:

Tillgångar:
Villa, marknadsvärde: 1900 kkr
Portfölj (aktier, fonder, hedgefonder, likvida medel): 3299 kkr (mycket latent skatt ligger här)
Bank: 100 kkr

Skulder:
Villalån: 850 kkr

Alltså ett eget kapital om ca 4400 i dagsläget. I min jakt på ekonomiskt oberoende kommer jag att koncentrera mig på att få avkastning på min portfölj. Det är de tillgångar jag har att spekulera med.

måndag 29 januari 2007

Målet

Vad är mitt mål? Att nå en miljard är mitt BHAG - Big Hairy Audacious Goal http://en.wikipedia.org/wiki/BHAG_(Goal) . Det är ett mål på riktigt lång sikt, för lång sikt för att det ska vara roligt och belönande att jobba mot dagligen, men en skön vision att hela tiden ha i bakhuvudet. För att hålla kursen på kortare sikt så krävs delmål. Ett viktigt delmål jag har som fortfarande är ganska stort och hårigt är att bli ekonomiskt oberoende. Det definierar jag som att en årlig avkastning på 10% ska ge lika mycket som min nuvarande lön, räknat efter skatt i båda fallen.

tisdag 23 januari 2007

Hur gör man?

Hur ska jag då bära mig åt för att bli miljardär? Knepet är naturligtvis ränta på ränta, eller snarare avkastning på avkastning. Följande enkla samband gäller:

S = s*(1+a/100)^t där S = kapital efter t år, s = kapital år 0 och a = avkastning i %

Genom att lösa ut a kan man beräkna vilken avkastning som krävs för att uppnå det mål man satt upp.

a = ((S/s)^(1/t) - 1) * 100

Har man en miljon till att börja med och vill bli miljardär på 20 år ger formeln följande:

((1000000000/1000000)^(1/20)-1)*100 = 41

Det innebär alltså att det krävs en årlig avkastning på 41% på det egna kapitalet.

måndag 22 januari 2007

Vem vill bli miljardär?

Jag har med stort nöje läst ett par bloggar om att rik respektive miljonär. Då jag redan är miljonär är förståss nästa mål att blir miljardär ;-)
Här kommer ni att få följa min resa.